— 1 min read

Vart man sig i världen vänder, viftar folk med sina händer

Read 921 times

människor från olika kulturer föreslår gester för att stänga av, byta kanal, höja ljudet med mera

Vart man sig i världen vänder, viftar folk med sina händer. Men hur? Och vad menar de med ett uppsträckt finger, en höjd handflata eller en knuten näve som gör en cirkel?

Det där börjar bli väsentligt när apparater nu börjar styras av sensorer som läser kroppsrörelser. Kommer teven på ett hotellrum i Japan att förstå dig?

InUse har tidigare testat LeapMotion. Och häromdagen skrev Jon Karlsson om kulturella skillnader.

UxFellows har intervjuat 360 vana användare av konsumentelektronik i 18 länder, för att undersöka om det fanns några mer "universiella" gester, som skulle kunna funka i de flesta länder för att styra en tv.

Användarna uppmanades att spontant visa den gest som kändes mest naturlig för dem för ett antal kommandon för en tänkt tv. Kommandona sträckte sig från enklare saker som stäng av, byt kanal eller ändra ljudstyrka, till mer avancerade grejer som "dela det här programmet i sociala medier".

Studien Thumbs up to gesture-controlled Consumer Electronics? (pdf, 21 sidor) är klart fascinerande läsning. Den visar vilka gester som användare i ganska många länder spontant valde för en viss åtgärd, och vilka som å andra sidan hade "low intercultural commonality".

En fascinerande detalj är avvikare - varför har just engelsmännen en egen gest för det som de flesta andra gör på ett annat sätt?!

Här nedan finns en snabbfilm (ur vilken bilderna ovan är hämtade):