— 4 min read

Vi utvärderar fyra väderappar

Read 1507 times

Dagens Nyheter publicerade i veckan en undersökning om hur bra våra väderappar till iphone egentligen är.

En viktig del för en väderapp är självklart hur väl prognoserna stämmer överens med verkligheten. I DN:s kartläggning visade det sig att apparna knappast hjälper dig att planera morgondagen utifrån prognoserna.

I DN:s undersökning får SMHI:s app högst betyg, 422 av 760 prognoser stämde bra överens med verkligheten. Med andra ord stämde bara cirka 56% av prognoserna med utfallet, och då var alltså SMHI vinnaren i testet.

Utvärdering av användbarhet För oss på inUse är vädret självklart viktigt men det viktigaste för oss är hur bra och enkla apparna är att använda.

Vi har valt att utvärdera användbarheten för fyra av de testade apparna, SMHI, YR, Klart.se och den appen som är förinstallerad i iOS, nämligen "Väder".

Det vanligaste scenariot vid användandet av en väder-app är med största sannolikhet att ta reda på hur vädret blir under dagen på den platsen du befinner dig, så vi utgick från följande frågeställning: Hur ser väderprognosen på min ort ut för i dag?

SMHI

SMHI använder sig som de flesta andra apparna av platstjänsten för att ta reda på var du befinner dig. Appen arbetar snabbt, och den har inga problem att hitta rätt ort.

I denna vy presenteras det kommande dygnet och du får även information om nederbörd, vind och när solen går upp och ned. Det är enkelt att se vad det är för väder och för temperatur. SMHI använder sig både av en illustration och en text för att beskriva att vädret i detta fall är "halvklart". Enkelt snabbt och precis allt du behöver för att planera din dag ute i det fria.

 

YR.no

YR.no är den norska motsvarigheten till SMHI och använder precis som SMHI platstjänsten för att presentera vädret för din nuvarande position. Appen överraskar oss med att vara oerhört specifika genom att hitta vädret för ett hotell i närheten. Det tråkiga i sammanhanget är att det krävdes en googling för att ta reda på att det faktiskt var ett hotell, och att det faktiskt låg i närheten. Självklart en fördel om du känner till platsen men knappast en fördel om du är turist i en stad. Testpanelen blev till och med fundersamma på om appen verkligen fungerade som den skulle.

Till skillnad från SMHI så presenterar YR vädret i ett längre tidsspann. I detta fall mellan kl 12 och kl 18. Appen presenterar aktuell temperatur, vind samt nederbörd. Om det är nederbörd just nu eller om det är under tidsperioden framgår inte. Trycker du dig vidare på den aktuella platsen får du även prognosen för kvällspasset, 18-24.

Precis som SMHI presenteras en bild över vädertypen, i detta fall en sol bakom ett vitt moln. Molnigt men utan nederbörd är den vädertypen som tros anta ska förekomma under dagen. Men dock med några stänk av regn.

Att YR är en norsk app kan vi också upptäcka i språket. YR använder sig exempelvis av det norska datumformatet som skrivs med punkt efter siffrorna (20. juli).

Klart.se

Klart.se söker direkt upp vår position och även om vi knappast använder det givna namnet som ges på den stadsdel vi befinner oss i, så konstaterar vi ändå att appen hittar rätt. Det krävs ett extra tryck för att ta dig vidare till prognosen och i jämförelse med de andra testade apparna får du alltså inte din nuvarande prognos presenterad på direkten.

Översikten av dagens prognos är mycket enkel att förstå. För varje timme presenteras vädertyp i bildform, temperatur, vind samt nederbörd. Positivt är att det går att se när det ska börja regna. Växlar du från timmar till dagar så får du en sammanfattning av dagens väder där du ser hur varmt det kommer att bli som varmast och hur kallt det blir som kallast.

 

Väder

Den förinstallerade appen "Väder" hämtar sin väderdata från Yahoo Weather och via platstjänsten visas "Lokalt väder". Vi känner igen oss i staden som presenteras och vi bjuds inte bara på dagens väder utan även på fem dagar framåt. I denna första vy är prognosen inte mer detaljerad är att den visar temperatur och vilken vädertyp det är i bildform. Sol bakom ett tunt moln tolkar vi, utan att veta säkert, som att det kommer att vara en mestadels solig dag.

Genom att trycka på timvis eller på den aktuella dagen presenteras vädret i mer detaljerad form. Väl där presenteras vädertypen i bildform och temperaturen för varje timme. Dessutom en procentsats som vi i testpanelen inte riktigt blir kloka på, luftfuktighet? risk för regn?

Sannolikt är det nog hur stor risken är att det blir regn, med tanke på att procenten inte visas när vädertypen presenteras med en sol. Samtidigt visas procenten också vid en vädertyp som vi tolkar som åska. Så kan det också vara risk för åska? Helt kloka blir vi i alla fall inte.

Sammanfattning Vi kan hålla med DN i en sak. Apparna skiljer sig åt, både i prognoserna men också i hur prognoserna presenteras. Med vår referens-telefon en iPhone 4s och med tillgång till WIFI laddas prognoserna för den aktuella positionen väldigt snabbt och alla de testade apparna fyller faktiskt sin funktion.

Precis som i Dagens Nyheters test så väljer vi att utse SMHI som vinnare, dock på helt andra grunder än DN.Appen visar klart och tydligt vilket väder som är just nu, och hur det kommer se ut senare under dagen. Plus för att den inte bara visar vädertypen med hjälp av en bild utan även skriver "halvklart". Det vi hittar som minus med SMHI:s app, som Klart.se och Väder är bättre på, är att visa vädret med ett mer detaljerat tidsintervall. Klart.se får se sig knappt besegrad i denna rond. Vi hade gärna sluppit ett "extra steg" för att se vår prognos, dessutom har vi lite svårt för bildspråket.

I vår utvärdering får YR och Väder lägst poäng. YR för att den ger oss en konstig nuvarande position och i appen Väder tycker vi att den kunde varit lite mer detaljerad . Sen blir vi mest förvirrade av procenten som presenteras i "Väder".

SMHI + Detaljerad prognos, tydlig. + Förklarar även vädertypen i skrift.

  • Visar inte prognosen för varje timme, visar i intervall.

YR.no + Levererar det som krävs, tydlig.

  • Bjuder oss på en plats vi inte känner igen under nuvarande position.
  • Svensk-norskt språk.
  • Visar inte prognosen för varje timme, visar i intervall.

Klart.se + Levererar en tydlig och detaljerad prognos. + Detaljerade tidsintervall. + Du kan se när det ska regna.

- Lite plottriga tecknade bilder. - Ett extra steg för att se prognosen.

Väder + Förinstallerad. + Detaljerade tidsintervaller.

  • Mystiska procentsatser.
  • Svårt att tolka vädertypen efter bilderna. - Ingen detaljerad prognos.Visar endast temperatur och vädertyp.