— 1 min read

Kulan: ”Viktigast var att vi gjorde en effektkartläggning”

Read 575 times

”Jag var väldigt imponerad över den här metoden med att göra en effektkartläggning. För den tillgodoser verkligen kundens behov.” Så säger Mariela du Rietz på Kulturförvaltningen i Stockholms stad som varit med och tagit fram Kulan, en mötesplats för kulturaktörer och lärare.

– Kulan är ett samverkansprojekt som vi inledde för ett och ett halvt år sedan tillsammans med utbildningsförvaltningen – men är nu även en webbplats.

– I Stockholms stad har vi en vision och ett mål att alla barn och unga ska få tillgång till kulturupplevelser och till eget skapande och det gör vi enklast i skolan.

Hur hoppas ni att sajten ska användas?

– Vi hoppas att sajten ska bli den man talar om när det gäller kultur och skola. Vill man som kulturaktör nå ut i skolan så måste man vara i Kulan, och samma sak, vill man som lärare eller rektor nå kulturlivet är det där man ska vara.

– Webben är det som ska utveckla det här samarbetet. Där man också kan ställa djupare frågor, till exempel varför ska vi ha kultur i skolan, vad är estetiska läroprocesser. Det är inte bara ett utbud man hittar där, utan vi försöker också utveckla olika frågor inom kultur i skolan.

Hur utvecklade ni sajten?

– Det viktigaste var att vi gjorde en effektkartläggning. Och det är vi otroligt glada för i dag. För att identifiera huvudmålgrupperna och vilka de behov hade. För det svåra här är att vi måste kommunicera med två helt olika världar. Det var jätteviktigt då att veta vad behövde varje enskild användare och vad skulle vi då också välja bort i första skedet. För vi hade ju inte hur stor budget som helst. Så det var viktigt att veta vad vi kunde göra i Fas 1 utifrån budgeten.

Vad lärde ni er av målgruppsanalyserna?

– Jag tror att vi till exempel fick syn på att det fanns olika sorters lärare. Några ville gå in på en sådan här sajt för att de styrs av ett tema i sin undervisning och andra var där för att de är allätare och vill ha kultur för att eleverna ska utvecklas.

Vad är era erfarenheter av utvecklingsarbetet?

– Jag var väldigt imponerad över den här metoden med att göra en effektkartläggning. För den tillgodoser verkligen kundens behov. Hade vi inte gjort kartläggningen hade vi troligen byggt något som sedan inte gick att ändra.