— 2 min read

Visual Conference 2015

Read 268 times

Ett par gånger om året vallfärdar inUse art directors till ett av våra tre kontor för att diskutera framtidens design.

inUse har åtta art directors som jobbar med allt från ikoner till att lösa systemdesignproblem, göra webbdesign, responsiva lösningar och applikationer av olika slag. Agendan för konferensen var att tala om hur vi kan inspirera med vår design, bli bättre på presentationsteknik och att sälja vår design. Vi gick igenom grunderna i After Effects, fick en föreläsning kring marknadsföring samt diskuterade Sketch och övrigt som har hänt under året och vad gör vi i vår framtid. En fullmatad dag helt enkelt.

Workshop i After Effects

Något vi i visual-gänget (som vi så fint kallas) längtat efter länge är att lära oss After Effects. Detta så att vi på ett bättre sätt kan förklara för en kund eller utvecklare hur en övergång, meny eller bilder ska fungera, kännas och se ut. Vår kollega Markus Thyrberg, utbildad informationsdesigner, lärde oss därför grunderna i After Effects. After Effects är bra att använda för att skissa ut en animation för att testa den, utan att behöva lägga tid på att utveckla.

Animationer i användargränssnittet ger användaren ledtrådar. På så sätt slipper hen tänka för mycket och kan hålla sig orienterad. Men det hjälper också användaren genom att man tilltalar hens känslor.

Så hur gör man bra UI-animation?

Försök att efterlikna rörelser som återfinns i naturen när du skapar animationer. Detta kommer attkännas mest naturligt och hjälpsamt för användaren då rörelsen, som sagt, är naturlig. 

  •  Förbiflygning – rak konstant (Mittenlinjen)
  • Avtagande fart – snabb acceleration avtagande. Bra för swipe och scroll. (Översta linjen)
  • Fritt fall – en rörelse som börjar på 0. Till exempel när man döljer dockraden i OSX. (Nedersta linjen)

I mobilen animeras mer än till exempel desktop på grund av många olika skärmbyten. Då kan animeringar vara en hjälp för att användaren inte ska känna sig förvirrad. Grundregel: Testa animationen och fråga dig själv "Undrar jag mindre nu eller förvirrar animationen mig?".

Mattias Johansson och Lukas Råberg i AD-mundering.

Vi blev otroligt inspirerade av Markus workshop; därför kommer det inom kort ett mer specialiserat inlägg om UI-animationer. Under lunchen gjorde vi också en mycket viktig upptäckt. Ni undrar nämligen säkert hur en AD bör klä sig? Svaret är blå skjorta, svarta jeans – inga konstigheter. 

Trendspaning om Sketch

Efter lunchen pratade vi om programmet Sketch och hur det börjar ta över våra hjärtan. För egen del har jag gjort allt från layoutdesign i form av digitala PDF-er till olika system- och webbdesigner. Därför har mitt användande av Illustrator minskat och det enda som jag använder det till numera är att göra ikoner då Illustrator bjuder på fler specialiserade verktyg. Jag delade också med mig av mitt favorit-kortkommandon: Cmd+skift+klick på ett objekt i en grupp. Detta kortkommando gör att man inte måste klicka sig genom en gruppering utan du kan få tag på ett objekt i en grupp direkt (enbart Cmd+klick fungerar också om man bara vill markera ett objekt). Vi diskuterade Sketch väldigt länge så därför kommer vi även att skriva ett blogginlägg om dess styrkor och svagheter.