— 2 min read

Webbdagarna dag 1: It's all about human behaviour

Read 1663 times

Webbdagarna i Stockholm. Första dagen. Spännande sessioner. Bra tempo. Toppenrapportering från twittrare och bloggare. Härliga människor. Underbara människor. Fantastiska människor. Och - It's all about human behaviour. Så skulle jag vilja summera första dagen.

Missar Magnus Höijs inledning på grund av sjukt spännande kundmöte, och landar mitt i Göran Adléns keynote. Mindre socker och mer sex är framgångsreceptet, och kanske viktigast av allt - allt går att kopiera utom passionen! Härlig energi och goda råd. Härlig passion - smakfullt paketerat.

John Ekman pratade sedan om vikten av att testa på riktigt istället för att förlita sig på webbenkäter för att ta reda på beteenden hos de som besöker våra webbplatser. En bra läslista hade han också, för den som vill fördjupa sig i hur vi fungerar som människor i denna typ av situationer.

Dagens på förhand mest intressanta talare, Wired-legenden Kevin Kelly, levererade sedan en hel hög med tankar kring omvälvande teknikskiften som vi är mitt uppe i, eller precis står inför.

Kelly tog bland annat upp att:

  • Molnet gör access viktigare än ägande. Själv har jag kastat mitt iTunes-bibliotek och växlat helt till Spotify.
  • Alla sensorer som är på väg kommer att förändra hälsoindustrin, och kommer i förlängningen att betyda att vi har så mycket bättre koll på våra faktiska beteenden och hur vår kropp fungerar att vi kan få mycket bättre råd och medicin. (Hade mitt Nike Fuelband inte känts som en elektronisk fotboja hade jag säkert fortsatt att använda den efter de första tre veckorna...)
  • 3D-skrivare och personliga robotar kan göra tillverkning i västvärden billigare än i asien eller afrika. Gimmick i dag, kanske ovärderlig i morgon.
Samtidigt som han pekar på dessa möjligheter konstaterar Kelly att vi saknar lite av den positiva framtidstro på tekniken som fanns under 50- och 60-talet. Vi fick inga flygande bilar, inga personliga jetpacks, eller självgående trottoarer, och det har gjort oss luttrade.

Hur som helst så gör Kelly det mycket tydligt att vi lever i spännande tider, och att alla vi som jobbar med design kommer att få många spännande utmaningar framöver.

Under eftermiddagen så var det två saker som stack ut särskilt mycket. Den första var Beata Wickboms panel med mina söners hjälte Marcus Nyman, och med Misslisibell samt Nellie Berntsson. Ungdomar med miljontals tittare på YouTube, och som hanterar både den nya tekniken och tilltal i de nya medierna med en sådan självklarhet att sveriges webbelit bara sitter och gapar.

Samuel Kammensjö twittrar: "Först hör vi beteendevetare snacka beteende. Sen hör vi verkligheten av 3 inspirerande unga. Vi behöver förstå ungas beteenden".

Så sant. Vi behöver förstå ungas beteende. Eller... vi behöver förstå ALLA användares beteende. Oavsett om vi skall ta fram bättre ärendehanteringssystem för en offentlig förvaltning, eller om vi skall göra en ny förarmiljö för en ny bilmodell, eller om vi skall designa en bättre sajt åt Liseberg. Användarbeteenden kopplat till design är liksom da shit... =)

Den andra höjdpunkten under eftermiddagen var när vår fd exjobbare Kalle Landin och hans kollega berättade om sitt spel Quizkampen, och alla lärdomar från det projektet. Jag konstaterade mycket nöjt att de trycker på ett noggrant designarbete, och inte minst användningstester som en av nycklarna till deras framgång.

På kvällen träffar jag fler grymt spännande människor. Vi pratar mer om användarbeteenden, och hur man kan med enkla målgruppsanalyser kan arbeta för att enklare förstå drivkrafter, användarmål, och hur man kan designa lösningar som gör det enkelt för användare använda den teknik vi skapar åt dem. Vi pratar också en massa annat så klart. Som nervositet inför stora lanseringar, det digitala racet inför nästa riksdagsval, och vikten av det goda tramset. =)

Hur som helst… För att summera dag 1. Ingen har sagt (eller sjungit) det bättre än Björk. It's all about Human behaviour...

Men till skillnad från Björk så hävdar jag att det finns viss logik - och att vissa beteenden går att förutspå. =)

PS. Läs också gärna mina reflektioner från Webbdagarna dag 2: Demokratiserad video, tvtv, och sekundärskärmar. DS.