— 2 min read

Webbdagarna dag 2: Demokratiserad video, tvtv, och sekundärskärmar

Read 804 times

Dag 2. Måns Adler - vilken underbar människa! Bredband åt alla! Småskärmarna i kombination med "tvtv" lyfter upplevelsen, nu och framöver. För mig var detta den största behållningen av den andra dagen på Webbdagarna i Stockholm.

Webbdagarna avslutning 2013

Från skolprojekt på Kaospiloterna till världsledande videostreamingstjänst. Måns Adler berättade om Bambusers fantastiska resa. Han berättade om sina egna tankar om hur tjänsten skulle komma att användas och, i vissa fall i bjärt kontrast, om hur den verkligen kommit att användas. Som t.ex. Jukka Mutanens livestreamade 100-mila resa i 4 km/h. I en grävskopa...

Ursprungstanken var dock att demokratisera videomediet. Genom att erbjuda en tjänst som bara kräver att man har en mobiltelefon för att direktsända händelser i världen korrigeras maktbalansen mellan t.ex. mindre nogräknade stater och förtryckta människor. Och stater kan inte längre utöva påtryckningar på medieföretagen för att vinkla rapporteringen. Åtminstone inte utan att de blir motsagda.

Som ni säkert redan vet spelade Bambuser stor roll under den arabiska våren. Det är en underbar berättelse. Jag har hört den förut. Men inte berättad av Måns själv.

Måns stod för övrigt också för dagens bästa och viktigaste uttalande när han proklamerade att alla i ett land som Sverige, från födseln, borde få ett SIM-kort med fri datatrafik på. Och jag håller med honom om att detta är den gemensamma infrastruktur som just nu är allra viktigast att satsa på.

Kanske var det ingen slump att iPad-konstnären Richard Shulmans teckning av Måns påminde om Jesus. Bredbands-jesus 2.0, liksom. =)

Förmiddagen ägnades nästan helt åt rörliga bilder. Cecilia Beck-Friis, digitalchef på TV4, berättade inspirerande om hur de arbetar, och lite senare kom Lisa Lindström från Doberman och berättade om deras arbete med SVT Play. Resan som SVT gjort från 2006-2013 är minst sagt imponerande.

Niclas Ekdahl på ViaPlay fick frågan om varför det just är 2013 som är året när streaming och on-demand är här för att stanna. Svaret blev att allmänheten nu är mogen, och vill betala. Jag tänker själv att jag, och många med mig, önskat oss tjänster som Netflix i många år… och att svaret nog snarare handlar om att distributörer och rättighetsinnehavare haft fullt upp med att reda ut licensrättigheter och modeller för intäktsdelning… Det hade varit spännande att höra mer om den sidan av saken.

Under dagen var det flera talare som lyfte fram våra "second screens", dvs de datorer, paddor, och telefoner 40-70% av oss har i händerna när vi tittar på TV, och Cecilia utlovade spännande komplement till tvtvn under vårens omgång av Let's Dance. Helt plötsligt fick man en anledning att titta på det. Åtminstone ett avsnitt…

Avslutningsvis. Jag sitter just nu på tåget på väg hem. Full av intryck, med massor av idéer om vad vi borde göra annorlunda, och med många nya vänner. Precis som det skall vara efter en riktigt bra konferens. Stort tack till hela gänget bakom Webbdagarna 2013, och alla som var där! Säger som Arnold… I'll be back!

PS. Läs också gärna mina reflektioner från Webbdagarna dag 1: It's all about human behaviour. DS.